Klien dan Pereka — Berhubung

Photo by Mesh on Unsplash

Menjadi freelancer mempunyai faedahnya. Anda menetapkan jadual anda sendiri, mengadvokasi diri anda dan menilai kualiti diri anda, dan kegemaran peribadi saya, dapat mengusahakan beberapa projek yang sangat berbeza sekaligus. Ini semata-mata membenarkan tidak berakhir dengan peranan sepenuh masa di sebuah syarikat besar di mana anda mungkin berada dalam situasi penuh keselesaan dan ketidakjelasan. Saya sangat dramatik, semestinya..

Faedah tersebut diberikan dengan trade-off kerana lebih kerap daripada itu, anda mempunyai tanggungjawab sepenuhnya ketika menentukan strategi penyelidikan dan reka bentuk UX untuk syarikat kecil dan syarikat permulaan yang merupakan pelanggan roti dan mentega anda. Yakinlah bahawa anda akan bekerja dengan klien yang mempunyai jurang pengetahuan yang penting bagi sepanjang projek dan perniagaan mereka.

Adalah biasa juga bagi klien untuk memberikan “lebih banyak” pendapat yang dianggap senang bagi klien tetapi tidak bagi pereka. Beban tanggungjawab ada pada anda, pereka, untuk mendidik dan menyampaikan pendekatan anda dan membimbing mereka secara menyeluruh melalui struktur dan matlamat projek.

Dalam artikel ini, saya akan menekan pendekatan yang saya ambil ketika mengkomunikasikan strategi reka bentuk kepada klien untuk memupuk hubungan yang sihat dan membuat kebarangkalian yang lebih tinggi untuk mewujudkan kesan jangka panjang dan berkesinambungan pada tujuan perniagaan dan projek mereka.

Photo by Volodymyr Hryshchenko on Unsplash

Komunikasi Telus

Pada peringkat awal projek, bagaimana anda berkomunikasi membantu anda benar-benar memahami bagaimana anda dapat menyokong klien anda. Di sinilah anda dapat mula menguruskan harapan, dan menggunakannya sebagai peluang untuk menunjukkan aliran kerja anda. Anda mungkin menghabiskan lebih banyak masa dengan mereka sepanjang projek daripada yang lain, jadi saya rasa yang terbaik adalah dengan segera mengukur tahap keserasian.

Walaupun dalam fasa penawaran sebelum anda secara rasmi menjalankan projek ini, anda ingin mendapatkan pemahaman yang lebih mendalam mengenai seberapa biasa klien anda dengan proses reka bentuk. Dengan cara itu, anda dapat menyesuaikan cara anda berkomunikasi agar sesuai dengan keperluan mereka. Mereka mungkin tidak selalu bersikap telus dan terbuka mengenai batasan atau keakraban pengetahuan mereka, tetapi jika anda mendengar secara aktif, anda dapat menyimpulkan keperluan dan niat sebenar mereka. Kadang-kadang kita tidak tahu, apa yang kita tidak tahu …

Mengenai kemampuan anda sendiri, bersikap telus mengenai perkara yang anda perlukan untuk menyelesaikan pekerjaan adalah kunci. Sekiranya anda jujur ​​tentang kekuatan dan kelemahan anda sendiri, orang lain cenderung untuk berkongsi kelebihan mereka juga. Tidak ada yang mengharapkan anda menjadi senjata untuk disewa kecuali anda menjual diri anda sebagai satu, dan saya rasa kebanyakan orang akan menganggapnya sangat disyaki.

Get aligned on roles and responsibilities

Semasa anda mengetahui tentang andaian perniagaan dan produk pelanggan semasa anda ingin mengetahui dari mana pandangan tersebut berasal. Ini adalah masa yang tepat untuk membuat klien menjalankan objektif projek awal mereka dan mengapa itu penting dan kemudian membantu memprioritaskan semula matlamat tersebut semasa anda memulakan penyelidikan anda.

Tetapi, di mana reka bentuk dan strategi perniagaan bertindih, batasan juga boleh tumpang tindih. Pelanggan anda harus memahami bahawa keputusan reka bentuk dan perniagaan bekerjasama, tetapi peranan dan tanggungjawab pereka dan pihak berkepentingan harus terpisah. (melainkan anda mempunyai ekuiti dalam syarikat.)
Dengan menentukan tujuan anda dengan jelas mengenai skop projek, anda akan mengurangkan peluang terjebak dalam situasi yang tidak kemas mengenai jangkaan mengenai peranan anda dan ruang lingkup pekerjaan.

Dalam pengalaman saya, tujuan dan keutamaan pada setiap projek pasti akan berubah. Sekiranya anda kurang kompromi dan terlalu banyak melakukan, perbincangan prioriti semula dengan pelanggan adalah lebih mudah. Sekiranya anda jujur ​​tentang keperluan anda, pelanggan akan mencari jalan untuk mendapatkannya. Yang harus anda lakukan hanyalah bertanya dan bersiap sedia untuk memberi alasan mengapa anda mencadangkan mereka meregangkan sumber daya mereka.

Ketahui perniagaan pelanggan anda

Cuba fahami apa yang memotivasi keputusan perniagaan mereka dan kekangan yang mereka jalankan. Adakah mereka mendapat pilihan atau pra-pilihan? Sekiranya mereka diunggulkan, pusingan apa? Sekiranya tidak, adakah mereka mempunyai pasukan dev atau mereka akan melakukan outsourcing MVP untuk melancarkan V1? Mempunyai pemahaman yang mendalam mengenai kedudukan pelanggan anda membolehkan anda membuat keputusan reka bentuk yang paling diperlukan yang sesuai dengan kepentingan perniagaan mereka sendiri.

Had projek biasa:

 • Melepasi jangkaan pihak berkepentingan
 • Dana terhad untuk melakukan penyelidikan
 • Tarikh akhir dan skop projek yang tidak realistik
 • Sumber terhad seperti pasukan reka bentuk atau pembangunan tambahan untuk bekerjasama
Learn about Triple Constraint in Agile

Semua kekangan projek saling berkaitan. Semasa anda menyesuaikannya, anda akan menyesuaikan dengan yang lain, dan strategi anda juga harus disesuaikan.

Terlepas dari penyebab keterbatasan, jangan takut untuk berputar dan mengutamakan kembali ruang lingkup pekerjaan agar sesuai dengan keperluan perniagaan dan projek dengan mempertimbangkan batasan. Sekiranya pelanggan anda mempunyai harapan yang tidak realistik, bersikaplah pragmatik dalam bagaimana anda menerangkan apa yang dapat anda capai berbanding dengan tujuan dan keperluan perniagaan mereka. Tentukan spesifik kedua-dua penyelesaian yang dicadangkan dengan membuat kejuruteraan terbalik apa yang perlu untuk sampai ke sana sehingga mereka memahami apa tanda aras yang perlu dicapai. Dengan cara itu, jika anda memerlukan lebih banyak sumber, mereka dapat melihat alasannya dalam masa nyata dan dapat menentukan kerangka apa yang paling masuk akal ke depan.

Jangan takut untuk bertanya.

Untuk mendapatkan pemahaman yang jelas dan menyeluruh mengenai apa yang ingin dicapai oleh klien. Saya cuba melupakan apa yang saya tahu atau anggap saya tahu mengenai projek atau syarikat. Tidak kira berapa banyak masa yang saya habiskan untuk menjalankan penyelidikan penerokaan, saya masih mengemukakan semua soalan asas yang mungkin kelihatan jelas atau tidak jelas pada hantaran pertama. Saya menggunakan ini sebagai cara untuk melibatkan klien dalam proses dan untuk mengukuhkan nilai penyelidikan yang baik dan saya melakukannya dalam bentuk bengkel.

Latihan Reka Bentuk Produk

Bengkel apa yang saya pilih untuk dijalankan bergantung kepada pelanggan dan bagaimana platform mereka dikembangkan sekarang. Sekiranya saya tidak diberi aset untuk diaudit untuk menyiapkan skop projek, saya akan menganggap tidak ada penelitian yang dilakukan dan kita harus mulai dari awal. Inilah senarai soalan asas saya untuk memulakan saya;

 • Apakah jenis maklumat kontekstual yang hilang?
 • Apakah matlamat dan cabaran yang digariskan di sini? Apakah penyelidikan yang menyokong mereka sekarang?
 • Apa yang kita ketahui mengenai khalayak pengguna sasaran pada masa ini? Apa yang kita tidak tahu?
 • Apakah fungsi semasa produk? Apakah keadaan fungsi yang diinginkan?
 • Berdasarkan konteks projek yang disediakan, apakah metrik kejayaan yang berpotensi?

Sekiranya saya tidak dapat menjawab semua perkara di atas, saya mulakan dengan mengemukakan soalan kepada pelanggan dan mengisi jawapan mereka pada nota post-it.

Miro workshop based on Artiom Dashinsky’s Solving Product Design Exercises via Brendan Colarusso

1. Why — Understand the goal.

 • Mengapa produk itu penting?
 • Masalah apa yang cuba kita selesaikan?
 • Apa kesannya terhadap dunia?
 • Bagaimana produk ini memberi keuntungan kepada pelanggan?
 • Peluang perniagaan apa yang dihasilkannya?

2. Who? — Define the audience.

3. When/Where? — Understand the customer context and needs

 • Di manakah mereka secara fizikal?
 • Adakah peristiwa pencetus menyebabkan keperluan ini?
 • Berapa banyak masa yang mereka ada?
 • Emosi apa yang mereka alami?
 • Keperluan pelanggan: Apakah ada motivasi tingkat tinggi untuk menyelesaikan masalah dan bagaimana mereka dapat mencapainya?

4. What? — List ideas A, B, C…

Basic Priority Matrix

Ini adalah di mana saya memasuki Matriks Prioriti untuk menunjukkan nilai mempunyai objektif yang jelas dalam projek dengan berjalan melalui tujuan mereka sendiri dan juga kekangan perniagaan untuk menentukan penyelesaian MVP yang harus disokong oleh penyelidikan dan pandangan pengguna.

Apa yang kita perolehi dengan sumber idea ini?

Ini boleh menjadi banyak kerja tambahan dan agak meletihkan, tetapi berhasil akhirnya, menurut saya, ianya akan memberi kesan positif terhadap hasil produk dan membina hubungan yang mendalam dan sihat dengan pelanggan itu seumur hidup.

lebihan lagi;

 1. Mempunyai lebih banyak peluang untuk terlibat dalam pertimbangan penyelidikan, perniagaan, dan pengembangan yang dapat mempengaruhi keseluruhan strategi dan keutamaan perniagaan.
 2. Ketahui bagaimana menangani kekaburan dan menilai dengan lebih baik apa yang sesuai dan tidak sesuai dengan skop projek yang munasabah.
 3. Berlatih komunikasi anda mengenai proses reka bentuk dengan membimbing pelanggan.
 4. Ketahui bagaimana melakukan lebih banyak dengan kurang dengan menghasilkan hasil yang signifikan walaupun ada batasan dan kekangan.

Terima kasih!

Rohaizad Maznan

A person who starts to write articles in my native language. A front-end developer that impress the audiences with modern interactive design.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store