Photo by Daniel Öberg on Unsplash

Salah satu perkara yang anda tidak mahu berlaku di kebun anda adalah pokok-pokok anda tidak sihat dan mendapat penyakit! Bagaimana ia berlaku? Adakah ia akan merebak? Adakah semua tanaman saya akan mati? Bagaimana saya boleh menyingkirkannya? Perkara yang paling penting untuk difahami mengenai pencegahan penyakit adalah sesuatu yang disebut segitiga penyakit. Penyakit hanya boleh berlaku apabila tiga perkara bertepatan: anda mempunyai tumbuhan yang boleh tidak sihat (a host), patogen (seperti kulat, bakteria, atau virus) yang boleh menyerang tanaman, dan keadaan persekitaran (seperti kelembapan atau kekeringan) yang memberi penyakit. Sekiranya salah satu daripada perkara ini tidak hadir, penyakit ini tidak akan…


Photo by Radu Florin on Unsplash

Berehatlah. Anda layak mendapatkannya, ia bagus untuk anda, dan memerlukan lebih sedikit masa daripada yang anda fikirkan.

Anda tidak memerlukan hujung minggu spa atau pergi pusat rekreasi. Setiap petua menghilangkan stres ini dapat membawa anda dari OMG ke om dalam masa kurang dari 15 minit.

1. Meditasi


Photo by Mesh on Unsplash

Menjadi freelancer mempunyai faedahnya. Anda menetapkan jadual anda sendiri, mengadvokasi diri anda dan menilai kualiti diri anda, dan kegemaran peribadi saya, dapat mengusahakan beberapa projek yang sangat berbeza sekaligus. Ini semata-mata membenarkan tidak berakhir dengan peranan sepenuh masa di sebuah syarikat besar di mana anda mungkin berada dalam situasi penuh keselesaan dan ketidakjelasan. Saya sangat dramatik, semestinya..

Faedah tersebut diberikan dengan trade-off kerana lebih kerap daripada itu, anda mempunyai tanggungjawab sepenuhnya ketika menentukan strategi penyelidikan dan reka bentuk UX untuk syarikat kecil dan syarikat permulaan yang merupakan pelanggan roti dan mentega anda. …


Ini boleh menjadi perjalanan yang sukar, tetapi usaha itu tidak akan sia-sia.

Photo by Kevin Hogan on Harvard Business Review

Fakta bahawa tabiat biasanya sukar dikembangkan dan, yang lebih penting, akan digunapakai untuk jangka masa panjang, sebenarnya ini bukanlah perkara baru. Saya cukup yakin bahawa hampir semua orang pada suatu ketika dalam hidup mereka ingin membina tabiat positif baru atau telah mengenali orang lain yang juga pernah melakukannya. Sama ada kebiasaannya seperti bersenam, makan makanan seimbang atau menyusun jadual tidur yang sihat, adalah selamat untuk mengatakan bahawa semua orang melakukannya sehingga kehidupan mereka akan bertambah baik dalam beberapa aspek.

Namun, kemungkinan besar anda menghadapi kesukaran untuk mengekalkan tabiat…


Pengaturcaraan adalah tugas yang memerlukan anda benar-benar produktif. Sekiranya anda tidak menggunakan alat yang betul untuk produktiviti, ada kemungkinan anda akan membuang banyak masa, yang mungkin menghabiskan banyak pekerjaan lain. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan alat teratas yang boleh anda gunakan untuk meningkatkan produktiviti anda sebagai pembangun.

1. Trello


Sistem pendidikan semasa sebenarnya sangat buruk, dan inilah sebabnya…

1. Terlalu Fokus pada Gred Markah

Ini adalah alasan yang sangat popular, dan kebanyakan anda mengetahui masalahnya, walaupun secara konvensional, saya harus memasukkan perkara ini. Ini adalah salah satu masalah utama sekolah dan sistem pendidikan, dan secara serius, ini harus berubah. Penggredan dalam pendidikan adalah proses menerapkan ukuran standard dari pelbagai tahap pencapaian dalam sesuatu kursus. Walaupun, hari ini telah menjadi kaedah perbandingan bagi pelajar. Pada masa ini, pelajar dinilai berdasarkan gred mereka, dan seberapa baik prestasi mereka. Seharusnya tidak seperti ini, kerana pelajar sekarang merasa tidak berminat dan ada di antara mereka yang mungkin tidak mempunyai…


GraphQL adalah topik yang hangat dan bergaya pada masa ini, dan berkembang dengan sangat pantas. Terdapat alasan yang sangat baik untuk itu. Saya percaya bahawa GraphQL mempunyai masa depan yang cerah di masa depan, dan kita akan membincangkannya dalam artikel ini.

Pra-syarat
• Pengetahuan asas JavaScript
• Sebilangan biasa dengan nod JS atau API secara umum

Apa itu GraphQL?
GraphQL adalah query language untuk API anda, dan server-side runtime untuk melaksanakan queries dengan menggunakan jenis sistem yang anda tentukan untuk data anda. …

Rohaizad Maznan

A person who starts to write articles in my native language. A front-end developer that impress the audiences with modern interactive design.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store